Mine Tjenester
Terapitilbud
Dersom du vurderer terapi, er det mange typer problemer jeg kan hjelpe deg med. Under finner du en oversikt over mange av de vanligste problemene.
Eksempler på problemer jeg kan hjelpe deg med:
Angst/engstelse
Depresjon/nedstemthet
Bekymring
Stress
Livskriser
Søvnvansker
Utbrenthet
Relasjonelle vansker
Selvfølelsesproblematikk
Sjalusi
Sorg
Sinne
Eksistensielle spørsmål
Tvang
Ulike typer avhengighet
Om kognitiv terapi
Alle mennesker har et indre liv, en indre tankeverden. Tankene vi har henger tett sammen med følelsene vi opplever og måten vi handler på. Kognitiv atferdsterapi bygger på antagelsen om at mennesker konstruerer sin egen oppfattelse av virkeligheten. Denne oppfattelsen styres av indre dialoger, forestillinger, selvinstruksjoner og automatiske tanker. Psykiske problemer kan oppstå som et resultat av at personens årsaksforklaringer gir vedkommende "uriktig" informasjon. En person kan for eksempel tolke det som skjer rundt seg basert på tidligere negative erfaringer, legge overdreven stor vekt på enkelte sider av en situasjon, eller utelukke andre deler av det som skjer i situasjonen. På denne måten kan man oppleve at erfaringene man får bekrefter forestillingene man har. Dette bidrar til å opprettholde problemet. Et viktig mål innenfor kognitiv atferdsterapi er å arbeide for en større forståelse av negative tanker, følelser og handlingsmønstre. Sammen utforsker vi disse mønstrene, hvordan de påvirker din verdensoppfatning og relasjonene til andre mennesker. Deretter arbeider vi sammen for å finne alternative syn på problemene, andre måter å tenke og handle på. Utvikling av mange supplerende måter å forstå verden på vil være med på å øke fleksibiliteten både tanke - og handlingsmessig.
Terapiprosessen
Terapi er en dynamisk prosess og ingen terapiforløp er identiske. En klient er unik i form av sin personlighet og sine livserfaringer. Jeg mener derfor det er viktig at terapiprosessen tilpasses hver enkelt klient.
Som terapeut mener jeg at det er viktig å satse på å øke klientens forståelse av seg selv og egne problemer. Like vesentlig er det å arbeide mot økt mestring. Mange opplever at større innsikt i egne problemer også øker mestringsfølelsen. I tillegg vil vi sammen jobbe med å finne teknikker som kan hjelpe deg med å mestre mer i det daglige.
Et vanlig terapiforløp går over 5 til 15 timer, dette blir vi enige om underveis i forløpet. Noen opplever at det er tilstrekkelig med noen få konsultasjoner, mens andre ønsker flere timer før de føler at de er ferdige. Vi begynner med en gjennomgang av din livshistorie og sentrale problemområder. Det vil variere hvor lang tid vi bruker på dette ut fra hvilke problemer vi skal arbeide med. Sammen utforsker vi mulige årsaker til problemene/utløsende hendelser, og hvordan problemene påvirker hverdagen. Underveis blir vi enige om hva vi skal jobbe med ut fra hva du ønsker av forandring i livet ditt. Videre vil vi kartlegge tanker og følelser relatert til de sentrale problemområdene, og deretter arbeide med måter vi kan endre disse. Dette kan være gjennom ferdighetstrening eller nye tenkemåter. Som regel kan det være mest effektive være å arbeide med begge deler.
Et overordnet mål med terapi er å øke forståelsen av seg selv og evnen til å tåle seg selv og sine egne problemer. Moderne psykoterapi orienter seg mot klientens styrker, muligheter og evner. I tillegg vektlegges kartlegging og lindring av problemområder. Psykiske problemer kan være utgangspunkt for utvikling, og symptomene man opplever kan på et tidspunkt ha oppfylt en funksjon for eksempel i form av å beskytte individet. De fleste opplever likevel symptomene de har som krevende, utmattende og ofte uforståelige. Dette gjør dem også skremmende. Til tross for det kan aksept av egne symptomer ofte være første skritt på vei mot endring.